Themaklassen

Eerste- en tweedeklassers kunnen op Steenspil voor themaklassen kiezen. Zo sluit onze brede vmbo en mavo school aan bij jouw interesse. Je kunt bij onze school lekker bezig zijn met wat jij leuk vindt!

Door het bieden van themaklassen laat Steenspil jou binnen je interesseveld leren. Dat maakt de leerstof aantrekkelijker en kan er dieper op zaken worden ingegaan. Bij onze school is de gedachte: Je leert beter als je gemotiveerd bent. Wij bieden themaklassen over onderwerpen die leerlingen aanspreken. Wat wil je nog meer dan les dan krijgen in dingen die je goed kunt en leuk vindt?

In het eerste en twee jaar kun je de volgende themaklassen volgen:
 • Sportklas (leerjaar 1 en 2)
 • Kunst & Cultuurklas (leerjaar 1 en 2)
 • Eco & Wildlife (leerjaar 2)
 • Technologie & Cultuur (leerjaar 1)
 • Paardenklas (leerjaar 1 en 2)
 • Algemene Ontwikkeling (leerjaar 2)

Hoe gaat het in zijn werk?

De leerlingen uit het eerste leerjaar krijgen drie uur themaklas per week; de leerlingen uit het tweede leerjaar twee uur. Je bent in kleinere groepen tegelijk bezig met het gekozen thema. De lesstof is andere stof dan de gebruikelijke lesstof; het sluit aan bij jouw interesse en het gaat dieper op de stof in. De themaklassen betekenen niet dat je langer naar school moet. Er is ruimte in het rooster gemaakt om dit te kunnen realiseren. Het betekent dat je tijdens de reguliere lessen, ongeacht de gekozen themaklas, gewoon gym, dierhouderij en muziek krijgt. De themaklassen zijn een leuke en leerzame aanvulling op de reguliere lessen. 


Onze themaklassen hebben de volgende kenmerken:
 • Verdieping van kennis
 • Allemaal tegelijk bezig met het thema
 • Andere stof dan lesstof
 • Kleine groepen
 • Ontdekken en leren door te doen
 • Grote diversiteit activiteiten
 • Presentaties maken: Prezi & PowerPoint
 • Creatief met beeld en tekst: portfolio opbouwen
 • Leren observeren met filmopdrachten en excursies 

Sportklas

Bij onze sportklas maken de leerlingen kennis met een uitgebreid aanbod van verschillende takken van sport. We werken met oriënterende sporten zoals snowboarden, skiën en mountainbiken, maar ook verdiepen we ons in verschillende sporten en nodigen we trainers uit voor onder andere karate, judo en volleybal. Ook de vrijetijdsporten zoals skaten, zwemmen en joggen komen aan bod tijdens de themalessen sport. Actief meedoen staat centraal tijdens de sportlessen waarbij iedereen nieuwe ervaringen op kan doen op het gebied van sport en bewegen. Ben jij sportief, een doorzetter, een teamspeler en sta je open voor verschillende sporten? Dan is de sportklas echt iets voor jou!

Kunst & Cultuurklas!

De Kunst & Cultuurklas is bedoeld voor jongens en meisjes die veel plezier beleven aan Kunst en Cultuur en zich er graag actief voor willen inzetten. Allerlei kunstdisciplines komen hierbij aan bod. Daarnaast ga je op excursie. In de themaklas Kunst en Cultuur doe je niet hetzelfde als bij de gewone creatieve vakken: we gaan andere technieken leren, maar vooral ook op een heel andere manier naar kunst kijken: we gaan echt een stapje verder. Er wordt projectmatig gewerkt vanuit de beeldende vakken met uitstapjes naar andere kunstvormen zoals muziek, film, fotografie en theater. Daarnaast bezoeken we buiten het lesrooster om soms ook een voorstelling of concert. Ook workshops maken onderdeel uit van het programma. Dus ben je creatief en wil je dit verder ontwikkelen in de richting beeldende vorming, muziek of theater? Dan is de themaklas Kunst & Cultuur wat voor jou!

Eco & Wildlifeklas

In de themaklas Eco & Wildlife ontdek je wildlife op een bijzondere manier. Je leert survivaltechnieken of gaat duiken, je maakt kennis met verschillende diersoorten en gaat naar dierentuinen. Je gaat sporen zoeken in de natuur en maakt kennis met eco-toerisme. Ook onderzoek je duurzame ontwikkelingen en bezoek je innovatieve duurzame bedrijven. Je werkt in projecten, leert fotograferen, observeren en je krijgt gastlessen van specialisten uit het werkveld. Dus ben je avontuurlijk en houd je van de natuur? Dan is dit jouw themaklas!

Technologie & Cultuur

In de Technologie & Cultuur klas ga je nieuwe technologie ontdekken en zelf dingen uitvinden. Technologie is meer dan techniek alleen. Het is overal om ons heen en we gebruiken het continu. Met deze themaklas maken we je hier bewust van. En laten we ze zien dat je met behulp van technologie heel gemakkelijk zelf nieuwe dingen kunt creëren. Denk in wat je wilt, niet in wat niet kan. Op die manier kun je veel meer. Denk groot, leer je talent kennen en ontdek je passie. Ontwikkelen in techniek en cultuur? Dan is dit je themaklas!

Paardenklas

Als je van dieren houdt en het geweldig vindt om elke week met paarden om te gaan, is dit je kans. In de paardenklas ligt de nadruk op het rijden, maar daarnaast zullen we alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren die alles met paarden te maken hebben. Voorbeelden zijn: poetsen, longeren, toiletteren, signalement, mesten. Je krijgt lessen in opzadelen, verzorgingslessen, omgang met paarden en nog veel meer! Naast veel bezig zijn met paarden, zijn er ook lichte theorielessen om je kennis te vergroten. Dus als je je liefde voor paarden waar wilt maken is dit je kans. Iedereen is welkom, zowel ervaren als onervaren ruiters.

Algemene Ontwikkeling

In de Algemene Ontwikkeling klas leer je je te ontwikkelen op allerlei vaardigheden. Je algemene vaardigheden krijg je aangeleerd door buitenschoolse opdrachten zoals bedrijfsbezoeken. Je leert er ook presenteren in de ruimste zin van het woord, bijvoorbeeld met de computer, maar ook door te etaleren. Verder leer je ook te observeren aan de hand van filmopdrachten en excursies.