Schooltaalwoorden

Als je op Steenspil door de school loopt, zal je vast een aantal dingen opvallen: de kleurrijke lokalen, de prettige sfeer, maar ook posters met woorden erop: onze schooltaalwoorden.

Schooltaalwoorden zijn woorden die specifiek in onderwijsleersituaties worden gebruikt. Het gaat daarbij om vakbegrippen (vaktaalwoorden), maar ook om algemene abstracte begrippen. Deze woorden heb je nodig om op school nieuwe informatie te kunnen begrijpen, maar ook om taal in een wat zakelijkere omgeving (buiten school) te begrijpen. Het doel van de schooltaalwoorden is dat je de betekenis van het woord in een context kan plaatsen. Schooltaal is vaak taalgebruik dat in teksten wordt aangetroffen. De taal die door leraren tijdens de lessen wordt gesproken, bevat ook vaak schooltaalwoorden. Of je nu werkt in het Open Leercentrum (OLC), pauze houdt in de aula of les aan het volgen bent een klaslokaal. Steenspil biedt je de kans om jouw woordenschat te vergroten!

Toetsing

Om de vijf weken worden de vijfentwintig schooltaalwoorden getoetst. De toets wordt afgenomen tijdens het taalvaardigheidsuur door de desbetreffende docent. Deze docent beoordeelt de toets. Het cijfer komt bij het vak Nederlands.