Verhalenvanger verhuisd naar Steenspil

Dinsdag 4 november 2014 -

De Verhalenvanger, de kast vol verhalen van leerlingen van ’t Bergse VMBO, is vandaag na drie jaar in de hal van het ROC bestuurcentrum te hebben gestaan, verhuisd naar Steenspil. Daar heeft de kast haar definitieve plek gevonden in de gang op de eerste verdieping.

In 2011 heeft toenmalig CKV-docente en kunstenares Aagje Pel op ’t Bergse VMBO haar eerste- en tweedejaars leerlingen aangemoedigd, gestimuleerd en geactiveerd om hun verhalen te vertellen voor de Verhalenvanger. De kleurige verhalen zijn gevangen in een oude schoolkast. De kast is dicht, afgesloten met glazen raampjes; de verhalen kunnen niet meer ontsnappen. Zo maakten de leerlingen van ’t Bergse VMBO met hun verhalen geschiedenis.

De deuren zijn op 6 juli 2011 op het Trivium officieel geopend door oud-bestuursvoorzitter Rob Franken en leerlinge Joy. Met Joy is namelijk de Verhalenvanger begonnen. In 2010 kwam ze met een verbrande Playstation op school. Haar hele huis was afgebrand en behalve de gesmolten Playstation was er weinig meer over dan een naar rook ruikend knuffeltje aan een sleutelhanger. Aagje Pel: “En dat wat je niet zag, maar voelde: dit was een verhaal dat eigenlijk bewaard moest blijven en verteld moest worden.”

Aagje diende het project ‘De Verhalenvanger’ in bij DOC-Art. Dat voorstel werd gehonoreerd. DOC-Art is het kunst- en cultuurplatform voor en door medewerkers en/of studenten en leerlingen van het ROC West-Brabant.

Leerlingen moeten weten dat hun verhalen de moeite waard zijn. Dat zij ertoe doen. Dat ze iets te vertellen hebben. Dat ze meetellen. De Verhalenvanger is nog gesloten, omdat er nog een officieel moment van opening komt.